Unik och redo att älskas igen

Framför mig står ett får. Jo, så är det. Jag köpte det när Maria och jag gick förbi Erikshjälpens second hand på lunchrasten. Det är sju centimeter högt och gjort av trä. Det är ett hemmabygge. Dessutom har man limmat fast ett stycke äkta fårpäls på träkroppen. Det ser inte klokt ut. Det har tydligen levt ett tufft liv. Det ser ut som att sju sorger och åtta bedrövelser kört över det. Svart är det också. Illa tilltygat, men ändå väldigt charmigt. Så jag kunde bara inte låta bli. Jag är ju pastor. Jag är ju herde. Det var väl något i mig som bara måste ta mig an det lilla fåret. Dessutom var det billigt. Sju kronor. Men det som framför allt fick mig att slå till var själva prislappen, en stor lapp med texten ”Unik och redo att älskas igen”. Jag tyckte att det var så mycket Jesus i allt. ”Människosonen har kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det.”

Bibeln är full av exempel. Den spetälske mannen, döende, utan hopp. En beröring av den hand som formade världarna och hans liv blev nytt. ”Unik och redo att älskas igen.”

Maria från Magdala, utnyttjad av män, bunden av ondska, skövlad av livet, möter Någon som älskar ändå. Jesus gör allting nytt. Och Maria… ”Unik och redo att älskas igen.” 

Den besatte mannen vid Gergesa, bunden vid gravarna, utanför de levandes gemenskap, vettlös och hopplös. Befriad, förlöst, vid sina sinnens fulla bruk, klädd i nya kläder, uppklädd och fin, räddad. ”Unik och redo att älskas igen.”

Petrus som ville så mycket, men svek. Petrus som grät de bittraste tårar någon gråtit, tårarna över det egna sveket, efter att ha svikit Honom Som Aldrig Sviker Oss. 

Ny nåd. Ny kärlek. Nya möjligheter. ”Unik och redo att älskas igen.”

Detta är evangeliet. Vem du än är, var du än är, vart du än är på väg, hur du än mår, vad du än tror, vad du än betvivlar, hur du än trevar: ”han är ju inte långt borta från någon enda av oss.” Och när hans hand rör vid oss förvandlas vi, 

så att den som knappt vågade tro på något 

upprättas av Någon,

lyfts och älskas hel. 

Kantstött.

Nött. 

Trött. 

Förlorad. 

Uppsökt. 

Förlåten. 

Befriad. 

Renoverad. 

”Unik och redo att älskas igen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *